: Til startside : Til halu-startside : Til første    «   »     : Til næste       : Om svampedyrkning
Dette er halu-ringen side   2
: John W. Allen's liste over aktive/måske akrive psilocybinsvampe
: Gitte Moos Knudsen, David Nutt, David Erritzøe m.fl: "Psykedeliske veje ud af depressionens osteklokke?"

Psilocybinholdige svampe i slægten nøgenhat (Psilocybe)
 De stærke De halvstærke De svage
Spids nøgenhat, Psilocybe semilanceata,
UFO-nøgenhat, Psilocyba azurescens,
Blånende nøgenat, Psilocybe cyanescens
Prægtig nøgenhat, Psilocybe fimetaria
Trold-nøgenhat, Psilocybe cubensis Møg-nøgenhat, Psilocybe merdaria,
Rødbrun nøgenhat, Psilocybe montana,
Græs-Nøgenhat, Psilocybe inquilinaKemiske formler for psilocybin og analoge stoffer, der forekommer i svampe.
Psilocybin er normalt det vigtigste, og holdbarheden flere år ved tør opbevaring. Psilocin er omtrent lige så almindeligt som psilocybin og virker ligedan, men nedbrydes efter nogle måneder. Virkningen af psilocin kommer hurtigere end den af psilocybin, man kan eventuelt tilsætte citronsaft til en psilocybinsvamp (og gerne også sukker eller honning), så kommer virkningen hurtigere. Aeruginascin er sjælden, og baeocystin og/eller norbaeocystin findes normalt i små mængder sammen med psilocybin.
Psilocybin og psilocin virker helt ens, psilocybin omdannes ret huhrtigt til psilocin efter man har spist det. 10 mg (eller 6-20 mg) er en passende dosis, virkningen kommer så efter ca. 20 min (afhængigt af bl.a. dosen) og varer normalt 6 timer, eller 5-10 timer. Det er et godt og stærkt elskovsmiddel , 1000 x stærkere end viagra og virker lige godt på mænd og kvinder. Men man behøver ikke bruge dem til noget bestemt, og virkningen er meget svær at skelne fra virkningen af LSD, bortset fra at LSD normalt varer lidt længere og er sværere at stå af. Begge har en stærkt helbredende virkning ved depressioner. Hvis man er i en manisk periode bør man ikke bruge dem.
Hvis du vil holde op med at ryge tobak, og "virkeligt" ønsker at holde op med at ryge, så har psilocybinsvampe en kraftg, hjælpende virkning. Bare 3 x psilocybintrip kunne få 80% af de stærkt afhængige gamle storrygere til at kvite smøgerne.

 :   Billede af Maria Sabina, troldkvinden der viste vesterlændinge psilocybinsvampe i 1955


 Spids nøgenhat
   
 Spids nøgenhat
   
 Spids nøgenhat
   
Almindelig Glanshat (forvekslingsart)
    klik på et billede for at se det i stor forstørrelse
 
Spids nøgenhat
Psilocybe semilanceata
Spids Nøgenhat, Psilocybe semilanceata, er en meget stærk psilocybinsvamp, dosering: 10-30 stk.
Virkningen kommer i løbet af ½-1 time og varer i 6-9 timer, en stor dosis får virkningen til at holde i længere tid.
Ved en stor dosis vil man som regel først få nogle kraftige oplevelser af typen "sjælen ud af kroppen", hvor det nok er rarest at ligge ned.
Når virkningen er mindre intens efter 3-4 timer, eller hvis man kun har spist en mindre dosis, bliver man let i kroppen. Det kan betale sig lige at prøve at røre sig, danse eller lignende, for så får man lyst til at bevæge sig. Desuden er svampene fremragende til elskovstrip.
Beskrivelse:
En meget lille svamp med en meget høj, tilspidset hat, som fugtig brun men bliver hvidlig når den tørrer. Efter grapsning bliver stokken allernederst blålig eller tyrkis - dette kan være svært at se men er meget karakteristisk.
På det 3.je billede ovenfor kan du godt se det blå i hatranden, især hvis du klikker på det.
Psychedelia har lavet en fin oversigt til visuel genkendelse af Spids nøgenhat.
   :   Fuld beskrivelse af svampen
En god svampemark
 :   Mere info om dosering
 :   Vis billede af forvekslingsart (Almindelig glanshat)
 :   Herbariet om Spids nøgenhat
 :   F.V.L. Svampeatlas om Spids Nøgenhat


Længe troede jeg, at halucinogene svampe af slægten Psilocybe var en ny viden, vi europæere kunne takke indianerne for. Men så ringede den berømte danske botaniker Bernt Løjtnant og fortalte mig, at de var afbilledet på nogle middelalderlige kalkmalerier i Udbyneder Kirke, der ligger lige syd for mariager fjord i forbindelse med Overgård Gods. Selvom jeg havde svært ved at tro det måtte jeg jo op til Udbyneder og se, og mindsanten! Det beviser, at svampene har været brugt i Danmark i middelalderen, og der eksisterer næppe andre kalkmalerier i Danmark, der forestiller svampe. Det er utænkeligt at man har villet afbillede en så uanseelig lille svamp som Spids Nøgenhat hvis man ikke kendte til virkningen allerede dengang.
    Kalkmalerier af spids nøgenhat fra Udbyneder Kirke. Øverst tv ses Sct Jørgen (alias Sct Georg) i færd med at dræbe dragen. Ved hans fødder vokser en småbladet lind, kærlighedens symbol. Svampene ses lige ved siden af, på næste hvælving. Maleren der har malet kalkmalerierne var aktiv mellem år 1500 og 1523.
At svampene virkelig er spids nøgenhat ses af at hatten har en for en svamp usædvanlig spids facon, og af at man kan skimte noget svagt blåligt ved hatranden.
Fra Marie Magdalene Kirke på Djursland: Mads Lundager
: Klik for anden tolkning


om svampedyrkning, generelt: klik
Andre nøgenhatte

  
UFO-nøgenhat, Psilocybe azurescens

 
UFO-nøgenhat, Psilocybe azurescens, vokser især i de amerikanske delstater Washington og Colombia. Desuden spredte fund bl.a. i Europa. Robust art og relativt nem at dyrke. Kraftig, mellemstor (3-10 cm) psiloocybinsvamp, indhold max, tør svamp: Psilocybin 1.8 %, Psilocin 0.5 %, Baeocystin 0.4 %, gennemsnitligt ca: Psilocybin 1,1%, Psilocin 0,15 %, hvilket gør den til en meget kraftig psilocybinsvamp. Navnet UFO-nøgenhat er en over- eller undersættelse af det engelske navn for svampen: Flying saucer.
Den vokser på træ eller savsmuld af især løvtræ, f.eks. El, birk, Bøg og Eg, gerne på træ nedgravet i jorden. Den kan med fordel dyrkes i bl.a. Danmark.
Pod svampen med sporer eller en (meget lille) lamelstump på fugtig savsmuld, evt. med en smule sukker (1%) som kostilskud. Stil den lidt varmere end ved stuetemperatur (20-27 °C). Den skal have en smule luft for at gro, og for øvrigt hader den at blive rystet, men man må jo rysyre den lidt for at skille det overvoksede mycelium ad når den skal formeres op.
Eller: Spir sporen på Agar-medium, og plant myceliet ud på kornmedium (kan udelades) og herfra på f.eks. på savsmuld eller bøgesmuld/flis.
Eller køb svapemycelium, det kan købes over nettet, og pod på bøgesmuld, det kan købes i velassorterede dyrehaldlere til strøelse. Du kan osse dyrkes på bøgesmuld + karton, som beskrevet under P. cyanensis nedenfor.
Når myceliet har godt fat i savsmuldet eller flis'en kan det strøs forsigtigt ud på et udendørs bed af savsmuld, men man kan osse dyrke svampen i en kasse indendørs. Hvis det udendørs svampebed sås til i april kan man forvente svampe til efteråret, når nattemperaturen når ned omkring frysepunktet. Med lidt held skyder svampe igen op i de følgende år, omend i mindre mængde.
: Ginnungagap, alkoholisk udtræk af UFO-nøgenhat
I forhold til andre psilocybínsvampe er dyrkningen som beskrevet her meget enkel, man slipper for at dyrke på agarmedim, flydende medium eller kornmedium, og behøver ingen dækjord.
Proceduren er dog ikke helt gennemprøvet, har du problemer så prøv at pode svampen på kornmedium først.
Blånende nøgenhat,
Psilocybe cyanescens


 
er en mellemstor psilocybinsvamp (hat 1½-6 cm bred), der er sjælden men vokser i vestlige USA, fra det nordlige Californien til det sydlige af staten Washongton, og desuden med spredte fund i USA, det meste af Eurpa og subtroper, og er populær at dyrke. Den klarer sig fint i det danske klima, og skyder hat sidst på efteråret. Den gror på el, evt andet løvtræ eller til nøds nåletræ, træflis er godt, friskskåret elleflis er nok bedst. Eller på komposterende organisk affald. Styrkemæssigt er den på højde med eller en smule stærkere end Spids nøgenhat (efter vægt), men ikke helt så stærk som UFO-nøgenhat. Journal: 30/04-1995: Spist 0,14 g frisk svamp. Virkningen kom efter ca. 30 minuter: Tydelig psiolcybinvirkning, men dosen er nok i underkanten.
Dyrkningsvejledning: Løbetemperatur 18-24 ºC. Spire sporer i en blanding af savsmuld af løvtræ tilsat ca. 20% klid; savsmiuld af elletræ er bedst, men osse andre løvtræsortr eller sågar nåletræsorter kan bruges, og man kan osse spire sporer i
agar-medium. I stedet for noget af savsmuldet kan man osse bruge træflis, gerne af 3-10 cm lange grenstummper af nogenlunde friskskåret elletræ, pasteauriser det eventuelt. Vær omhyggelig med at holde dyrkningsmediet fugtigt. Når det er i god vækst kom det ud på fugtigt karton, det gror svampen fint i. Efter få dage er kartonen genemvokset, strø så et tykt lag godt gennemfugtet savsmuldsmedie over, tilsat elletræ og desuden gerne lidt semulje/klid. Det er bedst med lidt skygge fra prydplanter så det ikke for let tørrer ud, en temperatur på 10-16 ºC er ideel. Jeg har ikke prøvet at lægge et sykke karton, eller pap fra papkasse, ovenpå mediet, men jeg tror det er en god idé for at holde på fugtigheden, og svampem kan formdentlig godt skyde hat igennem det. Der skal ikke et særligt dæklag på.
Svampen kan dyrkes indendørs eller udendørs; ved udendørs dyrkning + en smule held kommer svampene op igen hvert år i mange år.
Prægtig
nøgenhat,
Psilocybe
fimetaria
er en mellemlille psilocybinsvamp (hat 0,4-2,5 cm bred), der er sjælden men kan vokse herhjemme, og når man endelig finder den gror den gerne i ret stor mængde. Det er en af de ret stærke psilocybinsvampe, for billede og beskrivelse klik her:
Hallucinogenologi: Spist 1,0 g = 33 stk tørret svamp, gav hurtigt en ret kraftig (ikke meget kraftig) psilocybinvirkning, varighed ca. 5 timer. Styrken var midt imellem styrkerne af Trold-nøgenmhat (P. cubensis) og Spids nøgenhat (P. semilanceata)).
Trold-nøgenhat,
Psilocybe cubensis


 
er en ret stor psilocybinsvamp, der vokser i subtroper og troper, og er populær at dyrke. Den klarer sig fint i det danske klima, altså i sommerhalvåret.
Dyrkningsvejledning: Løbetemperatur 21-30 ºC, spire sporer i agar-medium, når agar-mediet er overvokset overføres det til kornmedium (eller til flydende medium, og så til kornmedium) og så til halmmedium.
Inden blomstring, når halmen er ca. 1/3 gennemvokset kommes et lag på ca. 3 cm dækjord ovenpå, lavet af Sphagnum tilsat ca. 1/5 kalk, temperatur 16-22 ºC. Når de første mycelietråde skyder gennem dækjorden initieres blomstrngen med et kuldechock (11-20 ºC, stå udenfor en nat) og der dyrkes videre 15-21 ºC.
       Frisk svamp Tørret svamp
 1 år gamle 2 år gamle
    Lille dosis7 g 1 g2 g
Stor dosis40 g 10 g15 g
 
Indhold af aktive stoffer i frisk svamp:
Psliocybin:
  0,63%
 Psilocin:
  0,60%
 Norbaeocystin:
  0,025%


Møg-Nøgenhat (Psilocybe merdaria) giver en fin, ren psilocybinvirkning, men skal spises i meget størrer doser (100 stk, eller 50-200 g frisk), og kan ikke holde sig som tørret. I de trykte udgaver af min bog har jeg forvekslet Møg-Nøgenhat med Gødnings-Nøgenhat (Psilocybe coprophila).

Rødbrun Nøgenhat (Psilocybe montana) og Græs-Nøgenhat (psilocybe inquilina) er ikke så interessante; nok indeholder de psilocybin, men ikke i specielt stor koncentration, og de er små og vanskelige at samle i tilstrækkelig mængde.
Klik
 for
 stort
 billede

Møg-nøgenhat (merdaria)

Gødnings-nøgenhat
(coprophila ell. subcrophophila)

Rødbrun nøgenhat (montana)

Græs-nøgenhat (inquilina)

 : Retur til alfabetiske fortegnelse          : Til toppen af siden          : Til næste