: Til startside : Til halu-startside : Til første    «    : Til næste
Dette er halu-ringen side   2
Psilocybinholdige svampe i slægten nøgenhat (Psilocybe):
Spids nøgenhatPsilocybe cubensisprægtig nøgenhatmøg-nøgenhatrødbrun nøgenhat
      :   Billede af Maria Sabina, troldkvinden der viste vesterlændinge psilocybinsvampe i 1955


           
Almindelig Glanshat (forvekslingsart)
    klik på et billede for at se det i stor forstørrelse
 
Spids nøgenhat
Psilocybe semilanceata
Spids Nøgenhat, Psilocybe semilanceata, er en meget stærk psilocybinsvamp, dosering: 10-30 stk.
Virkningen kommer i løbet af ½-1 time og varer i 6-9 timer, en stor dosis får virkningen til at holde i længere tid.
Ved en stor dosis vil man som regel først få nogle kraftige oplevelser af typen "sjælen ud af kroppen", hvor det nok er rarest at ligge ned.
Når virkningen er mindre intens efter 3-4 timer, eller hvis man kun har spist en mindre dosis, bliver man let i kroppen. Det kan betale sig lige at prøve at røre sig, danse eller lignende, for så får man lyst til at bevæge sig. Desuden er svampene fremragende til elskovstrip.
Beskrivelse:
En meget lille svamp med en meget høj, tilspidset hat, som fugtig brun men bliver hvidlig når den tørrer. Efter grapsning bliver stokken allernederst blålig eller tyrkis - dette kan være svært at se men er meget karakteristisk.
På det 3.je billede ovenfor kan du godt se det blå i hatranden, især hvis du klikker på det.
Psychedelia har lavet en fin oversigt til visuel genkendelse af Spids nøgenhat.
   :   Fuld beskrivelse af svampen
En god svampemark
 :   Mere info om dosering
 :   Vis billede af forvekslingsart (Almindelig glanshat)
 :   Herbariet om Spids nøgenhat
 :   F.V.L. Svampeatlas om Spids Nøgenhat


Længe troede jeg, at halucinogene svampe af slægten Psilocybe var en ny viden, vi europæere kunne takke indianerne for. Men så ringede den berømte danske botaniker Bernt Løjtnant og fortalte mig, at de var afbilledet på nogle middelalderlige kalkmalerier i Udbyneder Kirke, der ligger lige syd for mariager fjord i forbindelse med Overgård Gods. Selvom jeg havde svært ved at tro det måtte jeg jo op til Udbyneder og se, og mindsanten! Det beviser, at svampene har været brugt i Danmark i middelalderen, og der eksisterer næppe andre kalkmalerier i Danmark, der forestiller svampe. Det er utænkeligt at man har villet afbillede en så uanseelig lille svamp som Spids Nøgenhat hvis man ikke kendte til virkningen allerede dengang.
    Kalkmalerier af spids nøgenhat fra Udbyneder Kirke. Øverst tv ses Sct Jørgen (alias Sct Georg) i færd med at dræbe dragen. Ved hans fødder vokser en småbladet lind, kærlighedens symbol. Svampene ses lige ved siden af, på næste vælving. Maleren der har malet kalkmalerierne var aktiv mellem år 1500 og 1523.
At svampene virkelig er spids nøgenhat ses af at hatten har en for en svamp usædvanlig spids facon, og af at man kan skimte noget svagt blåligt ved hatranden.


Psilocybe cubensis er en ret stor psilocybinsvamp, der vokser i subtroper og troper, og er populær at dyrke. Den klarer sig fint i det danske klima, altså i sommerhalvåret.
       Frisk svamp Tørret svamp
 1 år gamle 2 år gamle
    Lille dosis7 g 1 g2 g
Stor dosis40 g 10 g15 g
 
Andre nøgenhatte
Prægtig Nøgenhat, Psilocybe cyanescens (blånende nøgenhat), er kun fundet ét enkelt sted i Danmark. Det er en meget stærk psilocybinsvamp, på højde med Spids Nøgenhat. Dosis: 1/4 - 3/4 g tørret svamp.
Møg-Nøgenhat (Psilocybe merdaria) giver en fin, ren psilocybinvirkning, men skal spises i meget størrer doser (100 stk, eller 50-200 g frisk), og kan ikke holde sig som tørret. I de trykte udgaver af min bog har jeg forvekslet Møg-Nøgenhat med Gødnings-Nøgenhat (Psilocybe coprophila).
Rødbrun Nøgenhat (psilocybe montana, syn atrorufa og muscorum) og Græs-Nøgenhat (psilocybe inquilina) er ikke så interessante; nok indeholder de psilocybin, men ikke i specielt stor koncentration, og de er små og vanskelige at samle i tilstrækkelig mængde.
      <—  —>
Møg-
Nøgenhat
      <—
Rødbrun Nøgenhat

Græs-
Nøgenhat
      —>

 : Retur til alfabetiske fortegnelse          : Til toppen af siden          : Til næste