: Retur til startside

Paint Shop Pro 5.00


Paintshop Pro er et tegneprogram, der specielt udmærker sig ved at kunne lave filer om mellem mange forskellige formater - både pixel- og vektorbaserede.
Jeg har nu arbejdet lidt mere med programmet, og har nu fundet: Men jeg savner stadig: Hvis jeg gemmer en fil som JPG-fil insisterer PaintShopPro på, at der skal være 224 farver ved JPG-filer (der er to lidt forskellige JPG-type-formater at vælge imellem, og det gælder for begge formater); jeg mener dog, at dette er generelt for JPG-filer, ikke en mangel ved PaintShopPro. Jeg prøvede også at lave JPG-filen; den fyldte 3 x så meget som GIF-filen med 16 farver - og til mange typer billeder er 16 farver tilstrækkeligt.
Men selvom PSP har en forkærlighed for 224 farver, og mange funktioner i værktøjslinierne kræver denne enorme mængde farver, så har den også muligheder for at lave billeder med de mange farver om ('decrese color-deep'). Med 16, eller 256, farver er det overkommeligt at justere farverne ved at redigere paletten, og her er funktionerne s‘rdeles gode.
Der er en lille palette med 4000 farver og en stor med 35000 farver, så her er det ikke så galt at markøren ikke kan flyttes med piletasterne - og farverne kan desuden indtastes med talværdien for RGB.
En lækker funktion er farvepipetten: Vælg den, og tag en farve fra et billede over som forgrund/baggrund: Nu står RGB-værdien at læse. Du kan nu taste den ind i HTML-kode, hvis du ellers kan finde ud af at lave tallene om til HEX-tal. Vil du vide, hvilken farve der er brugt på en hjemmeside, så kan du taste "Print Screen", skærmbilledet kopieres nu over i window's udskriftholder, og kan "paste"s ind i PSP hvor talværdien kan bestemmes.
Som så mange andre Windows-baserede programmer lider PSP under, at det kan være svært at ramme præcis med musen, og de har forsømt at programmere så markøren kan flyttes med piletasterne. Her hjælper det meget at der er gode zoom-funktioner, og markørpositionen kan altid aflæses - ikke som ved MS-PAINT, der holder op med at vise markørpositionen når man har allermest brug for den.
Jeg véd ikke hvorfor, men jeg får tit en JPG-fil, indlæser den i PSP og redigerer lidt i den, og når jeg så gemmer den under et nyt navn fylder den mere end originalen, også selvom jeg har 'decreased color depth'
Hvad der er virkelig godt ved PSP er, at den husker de sidst brugte filer/ kataloger/ formater, og giver dem som forvalg næste gang, også selvom programmet har været afbrudt og genindlæst.