Holdninger til Spids Nøgenhat

På Facebook-hjemmesiden "Svampeatlas" (https://www.facebook.com/groups/svampeatlas/) kan man skrive ind og bl.a. oploade et billede af en svamp og få den bestemt. Glimrende opfindelse, og i år har jeg (S.L.) flittigt bestemt svampe.
Gruppen administreres af Flemming V. Larsen der ejer hjemmesiden og har lavet nogle regler der bl.a. gør det muligt at fjerne visse opslag om Spids nøgenhat. Da jeg syntes reglerne blev tolket for striks ville jeg gøre indvending, og jeg gjorde det ved hjælp af noget der i Facebook hedder "en menngsmåling" uden dog at vide hvad der forstås ved "en meningsmåling" i Facebook; jeg har aldrig set en manual til Facebook.
Der kom en kæmpe reaktion, bl.a. blev der oprettet enafstemning om jorden nu var rund eller firkantet, nej jeg mener om holdnnger til Spids nøgenhat. Hvordan det så ud prøver jeg at berette her, men der er tale om løbennde indlæg som jeg i skrivende stund prøver jeg at skrive her hvad der har stået. Jeg risikerer jo at alt bliver slettet uden varsel.
22. november 2016: Indlægget på "Svampeatlas" synes nu at være slettet. Et held at jeg fik det skrevet af i tide.

Sten Larris har oprettet en meningsmåling. NB: Det er ikke mig der har formuleret spørgsmålene.
12. november 2016 kl. 17:31
Der føres en alt forbarsk politik overfor Spids nøgenhat. Der er ingen der er døde af at spise Spids nøgenhat, og det påstår Karolinska sygehuset heller ikke. Det er en ondsindet and, spredt med det formål at sætte uskyldige mennesker i fængsel.

>
Intet natur skal forbydes, blot mere opklaring og forskning :)+81
Jeg har, i modsætning til forfatteren af dette opslag, IKKE indtage spids nøgenhat, overhovedet!+44
Holdninger for og imod Spids Nøgenhat (og andre svampe med euforiserende virkning) hører ikke til i dette forum+27
Spids nøgenhat er kraftigt bevidsthedsudvidende og bør derfor omgås med passende respekt og forsigtighed+22
spis hvad du vil+15
Jeg tror ikke, det er godt for mennesker at indtage spids nøgenhat+14
Spids Nøgenhat bør være en integreret del af det nye, nordiske køkken, - sammen med hjortebæ+1


Synes godt om Kommenter Del 26 Jens H. Petersen, Martin J. Craggs og 24 andre

Kommentarer
René Bech Andreasen 12. november kl. 17:55
René Bech Andreasen Det må folk selv om for min skyld. Bare jeg slipper. Mit hoved er fucked nok up i forvejen.

Marianne Bech 12. november kl. 18:06
Marianne Bech Nu er det nok også mere det psykiske frem for dødeligheden, psykedeliske stoffer er ikke for alle, så det synes jeg må være op til den enkelte.

Niels Flade 12. november kl. 18:07
Niels Flade Tak Sten Larris tænker at det er utroligt nok at folk har så travlt med at hade denne svamp som de nok ikke helt kender virkningen af. En ting er at den er ulovlig at spise (og det ved jeg ikke om er klogt) . Men det ER for hulen en svamp. Og hvis ikke svampe må være på svampeatlas så et er ret dumt.

Anders Hansen 12. november kl. 23:52
Anders Hansen Har i mine yngre år indtaget flere af dem ! Festet på dem ?? det er en svamp hvis du ikke er klar på den godt kan fucke med din hjerne ha respekt for den ! Den er ik for børn !!!!! Men i de rette rammer og mennesker så en god tur ?? men den er kendt i verden som en kraftig halo svamp pga blåsyren i dem ! Som sagt med måde og respekt ???? der er ingen der er døde af at spise den ! Hilsen den gamle techno dreng

Sten Larris 13. november kl. 04:17
Sten Larris Svampen indeholder et anti-depressions-stof og der er mange selvmord som følge af depression, så den har reddet mange liv. Blåsyre - der er slet ikke blåsyre i den.
Synes godt om · Svar · 2 ·

Le Çhris 13. november kl. 11:48
Le Çhris Du skal ikke spise psykedeliske substanser, hvis du er psykisk syg. Det er da hul i hovedet at opfordre til. Anti depressive midler, virker ikke nødvendigvis ved første indtagelse, og for en stor % del, virker det heller ikke efter optrapning. Så at sige en psykedelisk svamp har reddet mange liv, er blåt en påstand, eller en forhistorisk skrøne, i mangel på viden/ressourcer, som de ikke havde tilbage i tiden.

Sten Larris 13. november kl. 17:01
Sten Larris Psilocybinsvampene er gode mod depression, se artikel i "TheGuardian" https://www.theguardian.com/.../magic-mushrooms-lift... eller andre aviser (osse Danske). Søg f.eks. med Google på "Psilocybin depresssion"
Jeg synes læger og myndigheder er overdrevent forsigtige og tror det skyldes fordomme.
Her et billede af det gammelkendte hallucinogen Spids nøgenhat som kalkmaleri fra Udbyneder Kirke ved Mariager Fjord, malet ca. 1510. Mig bekendt det éneste kalkmaleri fra en middelaldrkirke i DK der forestiller en svamp.
Nej, billedet kom ikke med ? For at se det, gå ind på min hjemmeside: http://www.stenlarris.dk/HALU/HPSILO.HTM

Rasmus Ejrnæs 13. november kl. 22:01
Rasmus Ejrnæs Bevidsthedsudvidende stoffer er en ladeport til det ubevidste hvor mange fortrængninger og depressioner har deres udspring - det kan helt sikkert bruges som værktøj i terapeutisk arbejde, ikke mindst med ptsd-ramte. Men det ubevidste er også kolossalt omfangsrigt og kan være for stor en mundfuld at integrere i et almindeligt dagligliv - derfor virker det utroværdigt alene at fremhæve de positive effekter af kemisk tiltvunget adgang til større dele af bevidstheden og ganske negligere eventuelle vanskelige psykiske eftervirkninger. Her vil jeg til gengæld ubetinget anbefale meditation og terapi, hvor man selv er med til at bestemme farten og retningen.

Anders Hansen 13. november kl. 22:26
Anders Hansen Rasmus Ejrnæs helt enig har nogen gode venner der var udsendt bla Balkan og den gang var der ikke samme hjælp som i dag ! Tror at svampene gjorde at de kunne komme tilbage og se der hvor de stod fast og som gode kammerater kunne vi løsne op for det ! Tá ik fejl af naturen den kan meget

Rasmus Ejrnæs 13. november kl. 22:27
Rasmus Ejrnæs For ikke at tale om gode venner!

Anders Hansen 13. november kl 22.28
Anders Hansen Rasmus Ejrnæs ? Er ik lige med ?

Mai-Britt Villesen 13. november kl. 22.42
Mai-Britt Villesen Anders Hansen, Rasmus Ejrnæs mener, at gode venner også kan meget - som du skriver at naturen kan :)

Anders Hansen 13. november 22.42
Anders Hansen Arr ja   men selv gode venner kan ha svært ved at komme ind i den bagerste hjernedel det er noget svært at snakke om og finde frem

Christian Sønderlev 16. november kl. ca. 23
Christian Sønderlev Vildt at tage til fest på svampe ville jeg personligt aldrig gøre, det er vigtig der kun er folk omkring en du føler dig tryg ved og stoler på. Det er min erfaring, men skægt er det

Anders Hansen 16. november kl. ca. 23
Anders Hansen Lige præcis Christian

Marl Bech 14. november kl. 9.10
Marl Bech Nu har jeg ikke kendskab til den slags overhovedet og min mening er jo så nok lidt forstokket..... ?? Men, jeg føler bare ikke, at snak om denne svamp hører til i denne gruppe. Jeg har hidtil været super super SUPER glad for gruppen her. Men, jeg føler altså lidt at seriøsiteten daler jo mere der kommer unge mennesker til, som er så fokuseret på denne svamp. Lad være med at dømme mig på min udtalelse - det er sådan, jeg har det med dette emne/denne svamp. Der er jo en grund til, at den er forbudt at indtage. Jeg forstår simpelthen ikke de unge mennesker, der jagter dette. Og da slet ikke, at man herigennem forsøger at få vished om det er præcis den, man nu lige har fundet. Som før nævnt, jeg er supergald for denne gruppe bl.a.pga. den store seriøsitet. Der findes andra fora på nettet, hvor man melde sig til og få den viden, man gerne vil have. Men, hvis stemningen blandt administratoer og andre af de helt kloge og sagkyndige er, at alt omkring denne form for euforiserende stoffer hører til her i gruppen - ja, så må jeg jo bøje mig.........

Mona Rasmussen 14. november kl. 9.58
Mona Rasmussen Marl Bech, du har fuldstændig ret. Jeg har kopieret fra reglerne for denne gruppe, se lidt oppe. De sidste linjer viser det direkte, her i denne gruppe ønskes ingen diskussion om for og imod euforiserende svampe !
At 'folk' så ikke kan finde ud af det, trods diverse henvisninger til det, i de diskussioner der har været, er underligt.

Sten Larris 14. november kl. 17.08
Sten Larris Marl bech, du skriver "Der er jo en grund til, at den er forbudt at indtage", og det er jo lige præcis det der ikke er.

Marl Bech 14. november kl. 18.47 Marl Bech Okay, Sten. Så er der noget, jeg komplet har misforstået... euforiserende stoffer uagtet hvad det er, er såvidt jeg ved, forbudt at indtage, ikke sandt. Og den dér svamp går ind under begrebet euforiserende stoffer, ikke sandt? Hvis jeg tager fejl - og det skal jeg ikke påstå, at der ikke er mulighed for, hvorfor bliver den så igen og igen og IGEN omtalt for at være forbudt at være g besiddelse af og dermed at indtage

Sten Larris 15 nov 2016 kl. 01:14
Sten Larris Marl Bech Jeg mener ikke det er så satans forbudt at tænke selv

Marl Bech ca. 17 nov kl 12
Marl Bech Sten Larris Jeg er langtfra enig med dig! Og det bliver jeg aldrig! Jeg står fast på mit og du sikkert på dit. Sådan er det. Man kan heller ikke være enig i alt. :-)

Rasmus Ejrnæs 14 november kl. 09:24
Rasmus Ejrnæs Hej Marl Bech - en del af de andre små svampe er decideret giftige, så det kan jo være en helt relevant grund til at forhøre sig blandt eksperter.

Marl Bech ca. 17. november kl 13
Marl Bech Ja, det er der sikkert, Rasmus. Men, jeg mener stadig ikke, at det hører til her i gruppen. Læs regelsættet...

Flemming V. Larsen, 14. november kl. 10:46
Flemming V. Larsen Selvom denne tråd for en gang skyld viser, at emnet godt kan debateres forholdsvis sagligt og seriøst, så er min holdning, som adminstrator, stadig at det ikke høre til i denne gruppe.
I din bog, Sten Larris, skriver du: "BØRN bør ikke tage hallucinogener, før puberteten er overstået." og "Lad være med at tage bevidsthedsudvidende stoffer for at hævde dig overfor andre, for at være in, eller bare for at forbruge."
Men desværre er problemet, at emnet er så overhypet netop hos netop den type unge umodne mennesker, at det som regel er dem, der bringer emnet op herinde. Og når de så får velmenende (men desværre af og til også fordømmende og / el, nedladende) råd fra de mere modne medlemmer af gruppen, ender det hele ofte i en ubehagelig debat - og sommetider i direkte chikane.
At disse svampe kan have have en god og gavnlig effekt i visse sammenhænge, vil jeg ikke afvise. Men denne gruppe er på ingen måde en kvalficeret læge-brevkasse.
Så jeg vil stadig holde fast i det der står i gruppebeskrivelsen: "Dette forum er ikke et debatforum for og imod brugen af euforiserende svamp. Ønsker du at vide mere om det emne findes der andre grupper."

Sten Larris, 15. november kl 01:26
Sten Larris OK, det var mig der begyndte. Men jeg har kun kommenteret hvis jeg blev adspurgt, eller nogen skrev noget der var direkte løgn.

Niels Aagaard 14. november kl.12:49
Niels Aagaard Jeg er ganske enig i at det kan ødlægge gruppens seriøse præg (som jeg sætter stor pris på), hvis den overklistres med indlæg for og imod indtagelse af euforiserende svampe.
Som Flemming så præcist skriver er dette ingen læge- eller psykologibrevkasse. Så debatterne bliver lynhurtigt følelsesladede.
Og selv om skænderier kan være underholdende, er det næppe dén slags underholdning, man forventer i denne gruppe.
Navnet 'Svampeatlas' signalerer helt klart at hovedformålet er arternes udbredelse og bestemmelse.
Men alligevel synes jeg ikke, vi skal være så strikse og elitære, at vi ignorerer 'folks' opfattelse af svampe som "noget giftigt stads".
Det vil klart øge interessen for disse spændende tingester, jo mere man kan øge den almene viden om arterne.
Og i det lys synes jeg, det er på sin plads (indimellem) at diskutere spiselighed, giftighed (i dens forskellige former, fx som euforisk middel).
Således beriget med ny viden kan vi derefter blive bedre til at dele ud af vores erfaringer, bl.a. for at kunne tale med lægfolk om dé svampeemner, der interesserer folk (like it or not).
Enhver vidensdeling vil i det lange løb hjælpe os til endnu bedre kendskab til bl.a. udbredelse og bestemmelse af 'tingesterne'.

Torbjørn Borgen Lindhardt 14. november kl. 13:28
Torbjørn Borgen Lindhardt Jeg er enig med dig Niels, i at vi også skal oplyse, når der er brug for det. Jeg har intet imod at svare på en tråd o den og den svamp er Spids Nøgenhat. Men jeg afholder mig fra at komme med detaillerede anvisninger på forvekslingsmuligheder og på hvor man bedst finder dem. En af vore opgaver på tråden som vi har taget til os er jo netop at oplyse om konkrete fund er spiselige, uspiselige / for svære at kende, eller giftig. Håber ikke jeg kommer i opposition til administrator ( Flemming), når jeg regner med fortsat at kunne reagere på spørgsmål som angivet.

Torbjørn Borgen Lindhardt 14. november kl. 13:33
Torbjørn Borgen Lindhardt Så vil jeg også meget gerne understrege at jeg ikke har skrevet ondsindet sladder om brugen af psilocybinsvampe!. Jeg har refereret en kilde som jeg mener kom fra Karolinska sygehuset i Stockholm, men det er dog muligt at det var fra Göteborg i stedet for. Jeg er staddig interesseret i at kende sandhedsværdien i om der er dødsfald eller ej gennem direkte forgiftninger med Spids Nøgenhat, og har et par spørgsmål hængende hos fagfolk - men endnu ikke fået nogen reaktioner.

Sten Larris 15. november kl. 00:26
Sten Larris "Men han har jo ikke noget på", sagde et lille barn.

Torbjørn Borgen Lindhardt 15. november kl. 06:52
Torbjørn Borgen Lindhardt Hvem har lagt en lort på mit hoved spørger mulvarpen? Jens H. Petersen 14. november kl 9.13
Jens H. Petersen Det er og har hele tiden været holdningen at vi hjælper med bestemmelse af svampe – sagligt, stille og roligt. Spids nøgenhat er ingen hemmelighed, den er med i svampebøgerne og med i svampeatlas http://svampe.databasen.org/taxon/19342 – naturligvis – for oplysning ikke ulovlig. Spids nøgenhat er en del af den danske natur og vi udbreder kendskabet til denne og alle andre svampe. Moralske domme for og imod må man så tage andetsteds.

Mona Rasmussen Sten Larris jeg syntes at du er noget grov overfor folk herinde, som ikke er enige med dig. Det er da en menneskeret at have sin egen mening. Jeg forstår heller ikke, at du bliver ved med at fremture med denne svamp herinde, der er vist andre fora, der er mere interesseret. Jeg forstår heller ikke, at du ikke vil respektere, de regler og retningslinjer der er herinde. Du har 2 gange fået de berømte sidste linjer i gruppebeskrivelsen i denne tråd, du får dem igen: "Dette forum er ikke et debatforum for og imod brugen af euforiserende svamp. Ønsker du at vide mere om det emne findes der andre grupper." kunne det mon ikke respekteres lidt. Sten Larris 15. november 20.16
Sten Larris Mona: Det er ikke en menneskeret at mene at folk der ikke mener som mig skal straffes eller fængsles, og det er det der sker når man udspreder en løgn om at spids nøgenholt slår folk ihjel. Når det sker må jeg protestere.

René Bech Andreasen 15. november 21.14
René Bech Andreasen Du kan protestere alt det du vil. Men du bryder stadig gruppens regler.

Mona Rasmussen. 15. november 21.16
Mona Rasmussen. Det var meget lidt, af det jeg skrev, du svarede på. Har du ikke flere svar ??

Marl Bech. 15. november kl. 21.23
Marl Bech. Jeg synes, at denne tråd lige pludselig får en øv-drejning

René Bech Andreasen 15. november kl. 21:27
René Bech Andreasen Øv drejning? Det var da bare en drejning mod gruppens regler. Men de gælder måske ikke mere?

Marl Bech Andreasen 15. november kl. 21:28
Marl Bech Nej, det var jo ikke dét, jeg mente, René. Men henimod en negativ tone......

Synes godt om · Svar · 15. november kl. 21:31
René Bech Andreasen Ifølge reglerne, burde denne debat jo slet ikke være her. Så jeg forstår ikke at den ikke er blevet slettet

Jens H. Petersen 15. november kl. 21:23
Jens H. Petersen Ja, skal vi lige vende tilbage til den gode tone? For saglighedens skyld så mener jeg heller aldrig jeg har hørt at svampen skulle have slået nogen ihjel. Der er en god og tilsyneladende saglig artikel om spids nøgenhat på wikipedia med over 150 referencer til kilder:
https://en.wikipedia.org/wiki/Psilocybin. :-)

Niels Aagaard 15. november kl. 22.17
Niels Aagaard Jeg synes det er en rimelig del af beskrivelsen af en svamp at nævne dens "relation til mennsker". Fx spiselighed contra giftighed, værdi ved uldfarvning, fare for træværk i huse og saamænd ogsaa eventuelle euforisende virkninger.
Grænsen for hvad vi (læs: jeg) gider beskæftige os med i gruppen gaar ved debatter om, hvorvidt det er moralsk forsvarligt eller sundt at spise svampene eller ryge svampene eller farve t-shirts med svampene.
Det er fint at nævne, at dette og hint kan svampen bruges til.
Det er IKKE fint at nævne om man *bør* anvende svampen.
Generel information: JA
Moralske opstød: NEJ

Sten Larris 17. november kl. 03.03
Sten Larris Hvis jeg må have lov til at runde af, så synes jeg at menigsmålingen viser at jorden er firkantet hvis det var det der blev spurgt om, og ellers at jeg har fået et "ja" som svar på mit oprindelige spørgsmål, at "Der føres en alt for barsk politik overfor Spids nøgenhat" på denne side. At diskussionen gik sådan i selvsving havede jeg ikke regnet med.

Just Larsen, 17. november kl. 06.26
Just Larsen Men Sten Larris gør du ikke debatten firkantet ved at starte med et sprgsmål om man vil forbyde dele af naturen. ...?! Din indstilling er okay for mig ..
Men emnet er dog uden for denne gruppes rammer.
Der findes andre fora der byder den debat velkommen.

Torbjørn Borgen Lindhardt 17. november kl. 07:59
Torbjørn Borgen Lindhardt Jeg mener ikke at have bidraget til "en barsk politik" omkring Spids Nøgenhat. Jeg har påpeget at der skulle være et svensk dødsfald efter brug af svampen, og har lovet at forsøge at grave kilden op. Håber stadig at det lykkes, afventer svar fra en nøgleperson, så min del af debatten kan lukkes.

Sten Larris 17. november kl. 09:59
Sten Larris Du finder aldrig kilden, eksisterer ikke

Sten Larris 17. november kl. 07:59
Sten Larris Det er barsk politik at proppe folk i spjældet for at besidde en fredelig svamp som ingen dør af. Flemming V. Larsen 17. november kl. 09:35
Flemming V. Larsen Det kan godt være ingen er døde af at indtage svampen. Men mindst 4 teenager i mit nærområde har fået ødelagt deres liv efter handlinger de har foretaget under svamperus (sadistisk mishandling og aflivning af kæledyr, gravskænding, afbrænding af kirke og skole og tilmed et mord) Handlinger som også har påvirket andre menneskers liv i form af frygt, sorg og mistet arbejdsevne/-lyst.
Så at kalde det en fredelig svamp er noget af en tilsnigelse.
Og så kan du godt sige, at det ikke er svampens skyld, men skyldes pubertetsforvirrede identitetsløse unge menneskes blandings misbrug - Men det er desværre en del af virkeligheden.

Just Larsen 18. november 2016 kl 06:26
Just Larsen Spjældet Der kan man også ende hvis man dyrker visse urter! Der giver godt humør mm. Hvilken af delene der er mest skadelig kan være lige meget ...det udspringer af en lov der er skrevet for at beskytte landets borgere ..

Niels Aagaard 18. november kl. 13:10 Niels Aagaard Nu bevæger I jer altså igen ind på diskussioner om hvorvidt det er sundt/usundt/dødeligt/samfundsomvæltende at indtage euforiserende svampe. Og det synes jeg ligger uden for denne gruppes emneområde.
Data om svampene: Ja tak.
Moraliseringer og samfundsbetragtninger om svampene: NEJ TAK.

 : Retur til alfabetiske fortegnelse          : Til toppen af siden          : Til næste