: Retur til startside  : Halucinologiens velkomstside  : Psilocybinindhold i spids nøgenhat

Ekstra-bladet

Artikel skrevet af Anders Berg, i Ekstrabladet 2. september 2013,
http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article2072712.ece, her ordret gengivet:

Hvis du tripper rundt på psykedeliske stoffer som LSD og magiske svampe på københavnske natklubber, skader det dig måske slet ikke. Stofferne øger ikke risikoen for mentale sundhedsproblemer.
Det viser en ny undersøgelse foretaget ved det Norske Universitet for Videnskab og Teknologi (NTNU) på afdelingen for neurovidenskab. Hele konklusionen på undersøgelsen kan læses her: http://www.ntnu.edu/news/2013-news/lsd-survey

130.000 testpersoner
Det er klinisk psykolog Pål-Ørjan Johansen og hans researchpartner Terje Krebs, der har lavet undersøgelsen. En undersøgelse, hvor de norske forskere har gjort brug af 130.000 tilfældige mennesker, der tager eller tidligere har indtaget psykedeliske stoffer som LSD og magiske svampe.
- Efter vi justerede for andre risikofaktorer, viste det sig, at et livsforbrug eller et års indtagelse af LSD, psilocybin, mescaline eller peyote ikke kan kædes sammen med en højere rate af mentale problemer hos personerne, siger Pål-Ørjan Johansen om undersøgelsen.
Pål-Ørjan Johansen hævder samtidig at, der heller ikke er en sammenhæng mellem personers indtagelse af stofferne og de psykologiske behandlinger, de modtager.

Anden undersøgelse som hjælp De to forskere bygger deres undersøgelse på svardata fra en anden undersøgelse, http://www.samhsa.gov/data/NSDUH.aspx National Survey on Drug Use and Health, foretaget i USA. Her blev deltagerne spurgt til forhold om deres generelle mentale tilstand; spørgsmål omhandlende psykiske lidelser som angstanfald, humørsvingninger og psykoser.
Og ved at analysere personernes svar i undersøgelsen fandt de norske forskere ud af, at LSD og svampe ikke øger risikoen for mentale skader.

Dansk ekspert er enig
Skal man tro en dansk ekspert på området, så er de norske forskeres resultater bestemt ikke overraskende.
Faktisk er de psykedeliske stoffer som LSD og psilocybin-svampe ikke så stor en trussel mod hjernen, som man kunne tro. Det mener David Erritzøe, der er læge Ph.D. og blandt andet forsker i psykedeliske stoffers indvirkning på hjernen. Han er til daglig tilknyttet Centre for Neuropsychopharmacology ved Imperial College i London. .
- Psykedeliske stoffer som LSD og magiske svampe er ikke vanedanende, og de ser heller ikke ud til at ødelægge dit hjernevæv, som en lang række andre euforiserende stoffer gør, siger David Erritzøe til Ekstra Bladet.
Den danske hjerneforsker siger, at LSD og svampe, lige som andre euforiserende stoffer, kan give folk en bedre forståelse af dem selv og af verden omkring dem.
Stofferne kan give spirituelle oplevelser og større bevidsthed om, 'hvem man er', og 'hvor man kommer fra'. Men de er ikke giftige for hjernen. Og ifølge David Erritzøe er det praktisk talt umuligt at dø, selv hvis man indtager store mængder LSD og mange magiske svampe.
- Kun enkelte tilfælde i historien har vist, at indtagelse af LSD eller svampe har ført til dødsfald. Ganske få har troet, at de kunne flyve og er hoppet ud fra et eller andet.

Bad trips truer
Selvom LSD og magiske svampe ikke smadrer hjernen og truer dig på livet kan eksperimenteren med stofferne hurtigt ende med en mindre nedtur, hvis man leger for meget med dem uden at være forsigtig. Det mener David Erritzøe.
- Man kan risikere at få bad trips, hvor man oplever en stærk følelse af angst, og det kan være meget ubehageligt. Men den følelse er normalt forbigående. Og desuden ved vi nu, at risikoen er direkte afhængig af, hvor meget stof man indtager. Så er man godt forberedt og tager de rigtige mængder, så er risikoen for bad trips lille, siger David Erritzøe.
David Erritzøe har sammen med danske kollegaer for få år siden gennemført et unikt hjerneskanningsstudie, der viser om længere tids brug af psykedeliske stoffer som svampe og LSD påvirker hjernen hos indtagerne.
- Som det eneste sted i verden har vi på Rigshospitalet i København vist, at disse psykedeliske stoffer ikke ser ud til at have langtidseffekter på hjernens serotoninsystem. Serotonin er blandt andet det stof, der regulerer humøret, og de psykedeliske stoffer har deres virkning via dette signalsystem i hjernen.

Forsigtighed frem for alt
Selvom farerne og følgevirkningerne ved psykedeliske stoffer ikke er de værste i verden, opfordrer den danske hjerneforsker alligevel til stor forsigtighed. Stofferne er yderst potente.
- Hvis man er psykisk sårbar, ikke mentalt tilstrækkeligt forberedt på stofoplevelsen eller tager en for høj dosis, kan stofferne føre til ubehagelige oplevelser. De kan måske skubbe sårbare personer det sidste stykke hen mod en psykose, siger David Erritzøe.

Stoffet, der dræber depressioner?
Sammen med forskerkollegaer på Imperial College i London er David Erritzøe i gang med at indhente de sidste nødvendige godkendelser for at kunne fortsætte deres undersøgelser af effekten ved stoffet psilocybin.
Psilocybin er det psykedeliske stof, der gemmer sig i magiske svampe. Og de vil bruge stoffet til at undersøge, om det kan behandle depressioner, som ikke kan kureres med almindelige antidepressive lægemidler.

David Erritzøe og hans hjerneforskerkollegaer fra London er desuden klar til at udføre de første tests nogensinde af, hvad LSD, givet under kontrollerede forhold direkte ind i blodbanen, gør ved menneskets hjerne.