: Til startside : Til halu-startside : Til forrige   «   : Til næste
Dette er halu-ringen side  9
  Thujon-holdige planter, bl.a. malurt og rejnfan .
  Desuden   Vildsalat   Muskat   Passionsblomst
Thujon Thujon er det aktive stof i planter som malurt, thuja, rejnfan, isop og atlasceder. Det findes i to former, α-thujon og β-thujon, hvor α er den giftigste og β derfor må anbefales. Virkningen er behagelig og ikke ulig virkningen af hash.
Stofferne kan indtages som de tørrede plantedele oprørt i vand (som te) eller som alkoholisk udtræk (tinktur) eller planten kan ryges. Ved rygning er virkningen ikke lige så kraftig som når der laves tinktur.
Ved rygning omdannes både α og β til en blanding med ca. 1/3 α og 2/3 β. Det samme sker muligvis ved anden opvarmning, bl.a. hvis man vil destillere aktive stoffer fra, f.eks. ved vanddampdestillation eller ved destillation ved lavt tryk - ved et tryk på 17 mmHg er kogepunktet 84°C for α og 87°C for β. På den anden side, det at jeg kunne finde tabelværdier for kogepunkter af både α og β kunne tolkes som at stofferne tåler den (beskedne) opvarmning.
ADVARSEL: Regelmæssig brug gennem længere tid giver skrækkelige bivirkninger, hjernecellerne nedbrydes.
Malurt
Artemisia absinthum
=Have-malurt
Se også ovenfor, under thujon
frøene kan somme tider købes Potteplante fra Urtegartneriet, Silkeborg Malurt indeholder ca. 5% æterisk olie der er rig på β-thujon. En dosis på 7 g (som tinktur) gav en god virkning  MH har afprøvet planten , størrer doser er formodentligt en fordel men endnu ikke afprøvet.
Planten smager noget bittert, det er noget ubehageligt men ikke helt slemt. Bitterstofferne kan undgås ved at lave et destillat.
Ægte absint indeholder destilat af malurt, men på grund af de slemme langtidsvirkninger (se ovenfor, under thujon) er salget nu forbudt.
Malurt er vildtvoksende på Bornholm og de syddanske øer, sjælden i resten af Danmark.
Den har slægtningene strand-malurt (Artemisia maritima), grå-bynke (Artemisia vulgaris) og mark-bynke (Artemisia campestris). De indeholder alle meget mindre thujon.
Rejnfan
Tanacetum vulgare
= Regnfang
= Guldknap
Se også ovenfor, under thujon
Rejnfan indeholder 0,1-0,2 % æterisk olie, der hovedsageligt består af β-thujon. Jeg har ikke nogen erfaringer med den, men det er en meget almindelig plante, og den er anerkendt som snapseurt.
Vildsalat
lactuca
virosa
Potteplante fra Urtegartneriet, Silkeborg Vildsalat hedder også giftsalat, den har en ret ubehagelig lugt, og vokser vildt længere sydpå i Europa. De tørrede blade, eller bedre den inddampede mælkesaft, kan ryges. Dosis: ca. 0,3 g inddampet mælkesaft, eller tørrede blade svarende til 25 g friske blade [Rätsch ] .
Almindelig dyrket hovedsalat indeholder små mængder af de samme aktive stoffer, især efter den er blevet bitter og løbet i stok, men at sige at man kan fremstille en brugbar rygeopium af vores hjemlige salat er en overdrivelse.
Muskat
Myristica
fragrans
Stødt muskatnød allevegne, men hel nød fås hist og her   Muskatnød er hallucinogen i store doser; men dosen er alt for tæt på den dødelige dosis, så brugen frarådes.
Hallucinogen dosis :  5-10 stk
Dødelig dosis :  Måske 20 stk
Muskatnød er en svag MAO-inhibitor .     Én muskatnød vejer ca. 5 g.
Passionsblomst
Passiflora
incarnata
Drogen er de tørrede blade eller blomster. Den virker beroligende, dosis 4-10 g; men tilfælde af overdosis kendes ikke. Kemien er ikke afklaret, men noget med en MAO-inhibitor.

         : Til toppen af siden          : Til næste