: Til startside : Til halu-startside : Til forrige   «   : Til næste
Dette er halu-ringen side   5
Cannabis,   og   Kratom,    Dagga,   Salvia divenorum,  Coleus,  Hortensia,
 
Hamp
Cannabis
sativa
Pot er de tørrede topskud eller blade af planten, mens hash laves ved en længere fermenteringsproces.
Hvis du vil dyrke hamp kan du vælge at gøre en videnskab ud af det (Litt: M.Frank, Ed Rosental: "Hampedyrkerens Håndbog", Informations forlag 1980, på eng: "Marijuana Growers Guide", And/Or Press, Californien 1977), eller:
Så om foråret, høst om efteråret. Planteafstand 1 m. Det er uhyre vigtigt at få fat i gode frø, plantens kraft afhænger først og fremmest af sorten.
Doseringen afhænger enormt af kvaliteten, men ca:   hashpot
rygning  0,1-0,3 g 0,2-0,5 g
spisning 0,2-0,5 g 0,2-0,5 g
Det aktive stof, THC (TetraHydroCannabinol), er en kvælstoffri forbindelse. Pot indeholder, foruden THC , også nogle stoffer, THC-syrer, der er inaktive men omdannes til THC ved rygning eller anden opvarmning. Til spisebrug anbefales det derfor at varmebehandle potten, den kan koges længe i vand tilsat mælk, eller varmes sammen med noget fedtstof på panden. Pas dog på ved spisebrug, en overdosis kan virke ubehagelig i flere dage.
Sinsimilla
er pot lavet af hampeplanter, hvor hanplanerne er fjernet inden de har nået at bestøve hunplanterne. Herved får man mange flere topskud (efter vægt) men om THC-indholdet bliver meget størrer, det er jeg i tvivl om.
Når sinsimillaen skal høstes er det bedst at gøre det når hunplanterne har udviklet nogle dråber af hampeolie på kussehårerne (hårene i nærheden af hunblomsten). Disse dråber kan ses med en god botaniseringslup, f.eks. 30 x forstørrelse, det kræver dog lidt øvelse. Høsten kan ideelt ske straks når dråberne så småt tager lidt brun farve efterhånden som planten modnes.
Fig: Moden hunplante med kussehår, klik for at se dråberne
Mitragyna speciosa
=Kratom 
Et stort fræ fra fjernøsten (Burma, Thailand, ..). Kraftig hallucinogen virkning ikke ulig virkningen af cannabis, men ikke så tung i virkningen, man stener ikke ud, får faktisk øget energi så man kan få noget fra hånden. Den kan ryges eller drikkes som te, men at dyrke den herhjemme bliver nok rigtig svært. Dosis fra 5 til 10 g tørrede blade, eller 3-5 g knuste blade, eller en ekstrakt heraf. Den har forskellige medicinske virkninger, og er serdeles god til afvænning hvis man er afhængig af opiater. Stygge bivirkninger er der ingen af, forudsat at den kun bruges mådeholdent. For en grundig gemmengang af virkningerne, se : Azarius's hjemmeside om planten.
Leonotis leonurus
=Dagga ell. daggha ell. dacha
En sydafrikansk urt, let at gro herhjemme. Jeg har en enkelt gang prøvet at ryge den, virkningen var ikke ulig virkningen af pot, men uden så stor fare for at stene ud. Jeg kom til at bevæge mig langsommere, verden udenom bevægede sig langsommere, og der var nogen sexuel effekt.
Alt dette er skrevet på baggrund af rygning af én lille joint (~½ joint) tørrede blade, vikrningen kom stort set øjeblikkeligt og holdt sig i ca. 4 timer. Dosen er i underkanten. De tørrede blomsterblade skulle efter sigende være lidt bedre en bladene at ryge.
Den virker mod nociceptive smerter: Smerter der skyldes smertefremkaldende stimuli på følenerver. Desuden virker den mod betændelse forårsaget af stafylokokker og streptokokker, og den sænker blodsukkeret; det sidste er gavnligt ved sukkersyge, specielt type-2 diabetes.
      
   Salvia divenorum,  botanisk beskrivelse efter Rätsch :
Denne plante dyrkes i Mexico, hvor den kan blive over 1 m høj, men findes ikke vildtvoksende. I de Danske vindueskarme bliver den næppe så høj og er vanskelig at få til at blomstre, men stiklinger slår nogenlunde let rod hvis de sættes i vand.
Stænglen er cm-tyk og påfaldende firkantet-kvaderatisk. Bladene sidder 2 og 2 modsatstillede på stænglen, de er store, tilspidsede i begge ender, og let behårede.
Planten skal have meget vand og høj luftfugtighed, og desuden stå lidt skyggefuldt. Får den for meget lys bliver bladranden noget rødlig; hvis den er sund er bladene ret lyse i den grønne farve.
           Salvia divenorum
Salvia
divenorum
  MH har afprøvet planten , Bladene fra denne mexicanske urt indeholder en hallucinogen saft; de aktive stoffer optages bedst gennem mundens slimhinder, så den bedste metode er forsigtigt at tygge bladene, 6-30 blade er en passende dosis . . . . det er faktisk ret meget, så det betaler sig derfor at lave en ekstrakt, lav udtræk med 60 % alkohol. Man kan dog også ryge de tørrede blade. Virkningen kommer hurtigt (10 minutter) og varer ½-1 time; den er kraftigt hallucinogen, men desværre med fare for at skade sig selv rent fysisk.
Det aktive stof er makværdigvis ikke et alkaloid, men en diterpen, kaldet salvinorin A; formlen kunne måske have en svag lighed med formlen for THC.
Coleus blumei
Coleus, potteplante hos velassorteret blomsterhandler
Coleus blumei, er en velkendt stueplante. Den har en svag hallucinogen virkning. Kemien er ikke afklaret, men den indeholder måske lignende stoffer som Salvia divenorum.
 


Hortensia

Hydrangia
(flere
 arter)
     
Hydrangea paniculata
var grandifolia
  
Hydrangea
macrophylla
Hortensia,
Hortensia er en ekstremt almindelig haveplante. Den sort der hedder Hydrangea paniculata var grandiflora angives at have en svag hallucinogen virkning når man ryger de tørrede blomster eller blade.
Mine erfaringer er med den nærtstående art macrophylla og ikke opmuntrende: Jeg prøvede en gang at ryge en joint tørrede blomsterblade og oplevede at miste noget af balanceevnen, havde svært ved at gå, men der var ingen hallucinogen virkning.
Kemien er næppe afklaret, men foruden det/de aktive stoffer indeholder den nogle kemiske forbindelser der kan frigøre cyanider, så den må ikke spises.
Botanikken er kaotisk, klik for en lang navneliste.
         : Til toppen af siden          : Til næste