: Retur til startside
: Hovedsiden om farver
  : Til hovedsiden om danske farvenavne
: Til hovedsiden om farver i HTM

LITTERATUR

  Trykte farvekort :  KW  FSF  CIC  RID
Anden litt. om farver:
VP Verner Panton: Lidt om farver Notes on Colour.
Hunt R.W.G. Hunt: "Measuring Colour".
FG Frans Gerritsen: "Farbe". Otto Maier Verlag Ravensburg 1972.
HK Harald Küppers: "Farbe". Verlag Georg D. W. Callwey, München 1972.
JS John R. Smith's web-side Siden er nu nedlagt      


FG:
Frans Gerritsen: "Farbe". Otto Maier Verlag Ravensburg 1972.
En god indføring i farvelære, og med nogle meget fine tavler på gennemsigtig plastic til at lægge over hinanden, til illustration af subtraktive farver. FG mener at nogle grundfarver er lysere end andre:
Gul FFE000       Cyan 0080B0     Magenta FF0080   Grøn 208800      Rød FF0040          Blå 3050E0         
LysestMørkest
 
Selvom det ser besnærende ud på computerskærmen at nogle farver skulle være lyse og andre mørke, så mener jeg at forskellene i farve skyldes de valgte farvestoffer, og giver altså ikke FG ret.
Inspireret af HK's farvelegeme (se nedenfor) laver han et farvelegeme med en farvecirkel der bølger op og ned alt efter om han mener grundfarverne er lyse eller mørke, og midt i (3-dimensionalt) en gråakse. Farvelegemets overflade kan dannes af de linier, der forbinder den bølgende farvecirkel med gråaksens endepunkter.


HK:
Harald Küppers: "Farbe". Verlag Georg D. W. Callwey, München 1972.
En solid og grundig indføring i farvelære.
  Han laver også et farvelegeme, det minder minder meget om FG's farvelegeme, blot er der brugt et kantet legeme i stedet for FG's afrundede legeme.
Han laver et farvelegeme i form af en rhomboeder, dvs en terning, dog er firkanterne den er opbygget af ikke kvaderater men rhomber. Den opbygges med sort og hvid i de spidse hjørner, og de 6 grundfarver magenta - rød(orangerød) - gul - grøn - blå - violetblå kommer så til at ligge på en zig-zak linie med magenta-gul-blå som lysere farver nærmest den hvide spidt, og resten som mørkere farver nærmest den sorte spids. Rhomberne er lavet, så de kan deles midt over i to ligesidede trekanter - det har den uheldige virkning, at 3 farver der burde ligge i forskellig afstand fra hinanden kommer til at ligge som vinkelspidser i en ligesidet trekant, der kan laves hele 6 trekanter af denne slags hvor spidserne er grundfarver:
(magenta-rød-gul), (rød-gul-grøn), (gul-grøn-blå), (grøn-blå-violetblå), (blå-violetblå-magenta), (violetblå-magenta-rød)
3 med hvid: (hvid-magenta-blå), (hvid-blå-gul), (hvid-gul-magenta) og
3 med sort: (sort-rød-grøn), (sort-grøn-violetblå), (sort-violetblå-rød) .
Alle de 12 beskrevne ligesidede trekanter skulle være kongruente, det ville jo være dejlig simpelt, men jeg mener godt nok at afstanden fra rød til grøn er cirka dobbelt så stor som afstanden fra rød til gul, og giver derfor ikke HK ret - ingengang tilnærmelsesvis. Det var ellers HK's idé at lave et farvelegeme man kunne måle afstanden mellem farverne ud fra.
HK skriver at andre har forsøgt at lave et sådant farvelegeme, og henviser til et system af Manfred Richter kaldet DIN 6164 med en dobbeltkegle, den er omdrejningssymetrisk, med sort i bunden og hvid i toppen, og længere fra de rene farver til sort end fra de rene farver til hvid.
Et system med et fuldstændig asymetrisk legeme siger HK er lavet af amerikaneren McAdams UCS-diagram, med henvisning til: Günter Wyszecki "Farbsysteme", Musterschmidt-Verlag, Göttingen 1960.
Et andet usymetrisk system er beskrevet i: Munsell: Book of Color, Munsell Color Corp. Baltimore Md/USA, 1929.


JS:
Gå til JS hjemmesiden (skift server) :   John R. Smith's web-side http://disney.ctr.columbia.edu/jrsthesis/node24.html SIDEN ER NU NEDLAGT ville simpelthen være siden om farvelære, hvis det ikke var for den helt tåbelige fejl, at formlerne er skrevet i GIF-filer der, for at spare plads, er formindsket så meget at formlerne er ulæselige - der er simpelt hen ikke nok pixels/bogstav, og det hjælper ikke at hente gifferne ind i et billedbehandlingsprogram og forstørre op.
JS giver en masse referencer, her dem jeg indtil videre synes ser mest spændende ud:
R. W. G. Hunt. Measuring Color. Ellis Horwood series in applied science and industrial technology. Halsted Press, New York, NY, 1989.
M. Miyahara and Y. Yoshida. Mathematical transform of (r, g, b) color data to Munsell (h, v, c) color data. In SPIE Visual Communications and Image Processing 1988, vol. 1001 1988.
G. Pass, R. Zabih, and J. Miller. Comparing images using color coherence vectors. In Proc. ACM Intern. Conf. Multimedia, Boston, MA, 1996.
A. R. Robertson. Historical development of CIE recommended color difference equations. COLOR Research and Application, 15(3), June 1990.
J. C. Russ. The Image Processing Handbook. CRC Press, Boca Raton, 1995.
M. J. Swain and D. H. Ballard. Color indexing. International Journal of Computer Vision, 7:1 1991.
G. K. Wallace. The JPEG still picture compression standard. IEEE Trans. Consum. Electr., 38(1), February 1992.
G. Wyszecki and W. S. Stiles. Color science : concepts and methods, quantitative data and formulae. The Wiley series in pure and applied optics. John Wiley & Sons, Inc., New York, NY, 2nd ed. edition, 1982.